Valnötsbröd med lönnsirap och grovt rågmjöl

Lönnsirapen ger brödet den mörka färgen.

18 – 20 brödbullar

Ugn 250 g varmluft 8 min, ej varmluft 9 – 10 min

  • 5 dl ljummet vatten
  • 50 g jäst
  • 1 dl rapsolja/matolja
  • 3/4 dl lönnsirap
  • 2 dl hackade rostade valnötter
  • 3 tsk salt
  • 7 dl specialvetemjöl
  • 3 – 5 dl grovt rågmjöl

Smula ner jästen i ljummet vatten i en bunke (använd gärna hushållsmaskin) tillsätt salt och olja,blanda så jästen löser sig. Hacka valnötterna till ganska små bitar, rosta dem i torr järnstekpanna på spisen, drag från värmen och häll försiktigt över sirapen, blanda runt, låt svalna en aning innan allt hälls i bunken med brödvätskan. Häll i 10 dl av mjölet med en gång och kör maskinen ca 5 min ( eller arbeta för hand en stund), tillsätt mer mjöl efterhand. Degen skall vara lite kladdig. Täck med bakduk och låt jäsa 40 min. Lägg bakplåtspapper på två ugnsplåtar. Baka ut degen, tillsätt mer mjöl om den är för kladdig, forma 18 – 20 bullar och placera på plåtarna, låt jäsa ytterligare 30 min. Sätt på ugnen. Grädda mitt i ugnen 8 – 10 min – skall ha fin färg. Låt svalna på bakgaller.

Tips: En mer kladdig deg ger ett saftigare bröd, för mycket mjöl ger torrt och trist bröd. Det går alltid att tillsätta vatten  (innan utbakningen) om degen har fått för mycket mjöl i sig.