Friterade fiskkroketter med lax och rödtunga

Frasiga saftiga kroketter med färsk fisk

4 personer

 • 2 – 3 hg färsk laxfilé
 • 2 – 3 hg färsk rödtunga eller torsk eller annat
 • 1,5 dl vispgrädde
 • 1 ägg
 • 1 msk maizenamjöl
 • salt och peppar efter smak
 • 1 ,5 dl vetemjöl
 • 2 dl panko
 • 2 ägg
 • 3 – 5 dl rapsolja

Tillbehör

 • Blandad sallad
 • Gräddfilssås: Blanda 2 dl gräddfil/creme fraiche och 0.5 dl sweet chilisås, efter smak och smaka av.
 • Lime-chilisås: Pressa 2 lime, blanda med 0.5 dl sweet chilisås efter smak.

Skär den färska fisken i mindre bitar och lägg i matberedare tillsammans med grädde,  1 ägg, maizena och kryddor. Kör snabbt ihop till en smet. Smaka av. Ställ i kylen någon timma. Häll vetemjöl på en tallrik, vispa upp två ägg på en annan tallrik och häll ut panko på en tredje tallrik. Forma kulor av fisksmeten, lite mindre än pingpong-bollar, rulla först i mjöl, sedan i äggvispet och sist i panko. Hetta upp några dl olja i en djup, inte för vid kastrull, 180 grader. Lägg ner några kroketter i taget och fritera tills de är gyllenbruna, använd hålslev. Passa hela tiden. Låt rinna av och lägg på fat. När alla är friterade, inför servering, lägg i alla på en gång i kastrullen en kort stund. Servera direkt till blandad sallad och kall sås.