Levain – surdegsbröd

Pyssligt bröd som blir jättegott och kostar nästan ingenting.

Tidsågång med jäsning över natten, ca 15 timmar

1 bröd, ugn 250 grader 30 – 35 min

På kvällen

  • 2 msk surdeg
  • 2 dl vetemjöl special
  • 1 dl lummet vatten

Rör ihop i en bunke, låt jäsa övertäckt över natten, ca 10 timmar.

Nästa dag

  • degen från gårdagen
  • 1 tsk färsk jäst (kan uteslutas )
  • 2 dl kallt vatten
  • 5 dl vetemjöl special
  • 1 – 2 tsk salt

Rör först ut jäst och vatten i degen, sedan resten av ingredienserna. Skall vara ordentligt blandat. Låt jäsa ca 45 min under bakduk.

Efter 45 min, doppa handen i kallt vatten och ta tag i degens ena kant, dra upp och vik mot mitten, fortsätt  att dra och vika runt hela degklumpen. Låt vila igen 45 min och upprepa vikningen 2 gånger till.  Låt  jäsa ytterligare 1 timme i bunken.

Strö sedan rikligt med mjöl t ex rågmjöl på en kökshandduk, vält ut degen, drag ut den till en rektangel, vik kanterna in mot mot mitten och vänd degen så att skarven hamnar nedåt i handduken, vik över handduken och låt jäsa 1 timme till. Sätt på ugnen i god tid, 250 grader, placera en plåt i mitten och en oöm plåt i botten av ugnen.

När brödet jäst färdigt, lägg ett bakplåtspapper på den varma plåten från ugnen, lägg över brödet med skarven uppåt, placera i övre hälften av ugnen, lägg 2 – 3 isbitar på den varma plåten i botten av ugnen och stäng luckan. Grädda 15 min. Grädda därefter 15 min till men öppna ugnsluckan helt och stäng direkt var 5:e minut för att vädra ut ångan. Efter totalt 30 minuter brukar brödet vara färdigt. Vänd på det varma brödet och knacka på undersidan, om det låter ihåligt är det klart. Låt svalna på galler.

Tips: Gör två bröd, fast i varsin skål – när du ändå håller på!