Citrusparfait med apelsin, lime, clementin på mandelbotten

Mandelbotten

Ugn 175 grader, ca 20 min

 • 3 hg mandelmassa
 • 3 ägg
 • 1 – 2 msk kakao
 • 1 – 2 msk konjak (kan uteslutas)

Riv mandelmassa i en skål, rör ner äggen, kakao och konjak. Rör ordentligt eller kör med elvisp. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbara kanter, ca 21 – 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Låt kakan kallna i helt i formen.

Citrusparfait

 • 4 dl vispgrädde
 • rivet skal av en halv apelsin, en halv lime och en halv clementin
 • pressad apelsinsaft av den halva apelsinen
 • 3 msk florsocker
 • 1 äggula
 • rivet skal av t ex lime, apelsin och clementin till toppen
 • 1 – 2 msk apelsinlikör för den som vill

Blanda grädde, rivet skal, pressad saft, florsocker och ev likör och kör smeten tjock med elvisp, låt äggulan åka ner i smeten precis innan den är färdigvispad. Smaka av – öka på med någon smak efter tycke. Bred gräddsmeten över den kalla kakan i formen, riv lite olika skal på toppen som dekoration. Täck med folie. Frys minst 3 timmar eller längre tid innan servering. Låt tårtan stå framme ca 10 min innan servering när den kommer från frysen. Servera gärna lite apelsin och grapefruktklyftor till.