Julbröd i form av snoddas

God Jul bröd till julbordet i väntan på tomten.

Ugn 220 grader, 15 – 20 min (kortare tid med varmluftsugn)

  • 50 g jäst
  • 5 dl ljummet vatten
  • 2 tsk salt
  • 1 msk ljus sirap
  • ½ dl rapsolja
  • 9 dl vetemjöl special
  • 2 dl grovt rågmjöl
  • 1 uppvispat ägg
  • 3 msk solroskärnor
  • Bakplåtspapper till en ugnsplåt

Smula jästen i degbunke, häll över det ljumna vattnet och tillsätt salt, sirap och olja – se till att jästen löser sig. Tillsätt allt mjöl på en gång, arbeta degen 5 min i maskin eller 10 min för hand. Degen skall släppa degbunken men inte vara för fast. Om degen är för lös – tillsätt lite mer mjöl, om degen är för fast tillsätt lite mer vatten. Låt degen jäsa i bunken ca 30 min, strö lite mjöl på toppen.

Vält ut degen på bakbord med lite mjöl, arbeta degen lite, tag undan lite deg att “skriva” God Jul med. Dela resten av degen i två delar och sedan varje del i tre delar att fläta. Fläta en del och lägg på plåt. Snyggast blir flätan om man flätar från mitten och inte börjar i ena änden. Fläta sedan den andra flätan och lägg ovanpå den första. Ställ att jäsa 40 min under bakduk. Degen för “God Jul” kan läggas brevid att jäsa.

Forma “God Jul” av den lilla degklimpen, lägg på brödet, pensla allt med uppvispat ägg, strö solroskärnor över. Grädda brödet nertill i ugnen 15 – 20 min. Det är färdigt när det låter lite ihåligt när man knackar på undersidan. Låt sedan svalna på galler utan bakduk/handduk.