Vitt franskt lantbröd med knaprig skorpa

Smaka nybakat med bara smör – ljuvligt!

1 bröd

Värm ugnen till 275° i minst en halvtimma. Sänk till 250 och grädda brödet i 15 min + 15 min ca

  • 4 dl ljummet vatten
  • 500 g vetemjöl special (helst ekologiskt)
  • 12 g vanlig jäst    (1/4 pkt)
  • 1 tsk salt

Smula ner jästen i ljummet vatten i en bunke (använd gärna hushållsmaskin).Häll i mjölet och kör 2 min. Häll i saltet och kör 2-3 min till.Häll över degen i en oljad bunke och låt jäsa övertäckt i 1 tim 30 min.Tag upp degen på ett bakbord och platta ut den lite och vik den över sig själv 4 ggr.Låt vila 30 min och upprepa vikandet totalt 3 ggr med 30 min mellanrum.Sista gången så gör du den form du vill ha på brödet och jäser i en halvtimme  till. Sänk temperaturen till 250 grader, lägg in två isbitar på en plåt i botten av ugnen, grädda brödet i mitten av ugnen ca 15 min. Vädra sedan ut ångan ur ugnen och grädda ytterligare 15 min, vädra fortsatt var 5 min. Sänk värmen till 200 grader och grädda tills innertemperatur 96 – 98 grader – sedan är brödet klart. Låt svalna på galler. Absolut godast helt nybakat med bara smör.