Klassiska rosenbröd bakade med dinkelmjöl till studenten

Goda bröd som passar till det mesta, studentbuffén t ex.

25 – 30 bröd

Ugn 250 grader ca 9 min

  • 50 g jäst
  • 5 dl ljummet vatten
  • 0,5 dl rapsolja eller ngr msk smör
  • 2 tsk salt
  • 2 msk ljus sirap
  • ca 8 dl specialvetemjöl
  • ca 3 – 4 dl dinkelmjöl
  • 1 uppvispat ägg
  • vallmofrön

Sätt på ugnen. Lägg bakplåtspapper på två plåtar. Smula jästen i degbunke, slå över det ljumma vattnet, tillsätt salt, olja och sirap, blanda till jästen löst sig. Jag brukar köra allt i hushållsmaskin. Tillsätt mjölet, obs att degen får inte bli för fast ej heller för kletig, korrigeras med mer vatten eller mer mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen. Låt jäsa i bunken under duk ca 30 min. Vält sedan ut degen på bänk och arbeta den några minuter, dela i ca 20 – 30 bröd, beroende på hur stora de skall bli. Jag gjorde runda bullar av halva degen och avlånga bullar av resten. De avlånga klippte jag djupa jack i med en sax. De fick sedan alla jäsa på plåtarna under duk i 30 min.  Pensla bröden med uppvispat ägg, strö över vallmofrö och grädda i övre halvan av ugnen ca 9 min. De skall ha fin färg.