Enkel plommonmarmelad med citron, ingefära och kanel

Enkel plommonmarmelad med citron, ingefära och kanel

Plocka plommon till marmelad innan de blir övermogna och koka denna somriga marmelad.

Ca 2,5 kg färdig marmelad

  • 1,5 kg plommon, t ex Viktoriaplommon
  • 1 citron
  • 0,5 dl vatten
  • 2 msk färsk riven ingefära
  • 11 dl strösocker
  • kanel att pudra över den färdiga marmeladen
  • (10 plommonkärnor  att knäcka och hacka mandeln som finns in i – kan uteslutas)

Dela plommonen, ta bort kärnan och lägg i kastrull. Häll i vattnet. Skiva citronen mycket tunt och dela i mindre bitar och lägg ner i kastrullen tillsammans med den rivna ingefäran. Låt koka på svag värme utan lock ca 30 – 40 min. Rör ner sockret och låt koka lite kraftigare i ca 15 min. (Knäck plommonkärnor med nötknäppare och hacka mandeln fint och tillsätt – ger marmeladen mer mandelsmak som påminner om gammeldags konserverade plommon). Häll upp marmeladen i rengjorda burkar, fyll till brädden, pudra kanel på toppen och sätt på lock. Låt svalna, förvara sedan svalt och mörkt, gärna i kylskåp.